top of page

Chlieb Klasik




(fotorecept)


Nastal čas podeliť sa s Vami o niečo vzácne.

Niečo jedinečné, niečo čo sa v minulosti odovzdávalo z generácie na generáciu, niečo čím sa v minulosti vítali vzácne návštevy zblízka aj zďaleka…

Výtvor, produkt, jedlo, zázrak

Túto receptúru sme tvorili a vyladili najlepšie ako sme vedeli.


Základ tohoto receptu tvorí kvások, (matka) ktorá je s nami už roky.

Od začiatkov, našich prvých pokusov, cez dennodennú prevádzku pekárne až dodnes ku pečeniu pre rodinu, najbližších, priateľov…

Ak máte záujem o kúpu kvásku (matky) kliknite tu


Na začiatok je dobré vedieť, že práca s kváskom, živou hmotou, je v podstate tvorením naozajstnej výživy pre naše telo.

Práca s cestom je zase výživou pre našu myseľ a v neposlednom rade, keď sa celý proces prenesie až ku podarenému koncu, je to výživa aj pre našu dušu.


Čo budeme potrebovať?

základný kuchynský inventár potrebný na pečenie máme doma zrejme všetci. Predsa som to nižšie spísal a pre kontrolu pred pečením hoďte letmý pohľad na zoznam.


-kuchynský robot na miesenie cesta s hákom

-rúra na pečenie (ideálne aj s ventilačným pečením, ale nie je to podmienka)

-2ks plech na pečenie (1ks nízky plech, 1ks menší hlboký plech)

-kuchynská váha

-miska na múčnu zmes

-metlička

-ošatka na chlieb

-utierka

-plastové alebo kovové stierky na delenie a vyberanie cesta


Potrebujeme tieto suroviny: 


110g tapiokový škrob

105g pohánková múka

8g (1 plná čl ) soľ 

1čl rasca mletá


7,5g (2 plné čl) psýllium 

1čl trstinový cukor

200g voda

185g kvások 


Postup:


Ako prvé si pripravte kvások podľa návodu !!!Dôležitý krok!!! Kliknite na tlačidlo nižšie a prečítajte si ako na to...


PokračujemeDo misky z kuchynského robota dáme psýllium a trstinový cukor






Zalejeme vlažnou až teplou vodou

(dôležité je použiť vlažnú až teplú vodu, pretože cesto bude rýchlejšie kysnúť, naopak v letných mesiacoch môžete použiť kľudne aj chladnejšiu vodu, aby Vám cesto neprekyslo príliš rýchlo)




Premiešame metličkou, aby sa nám to prepojilo. Necháme postáť 20min. aby nám hmota zhustla.







Nakysnutý ryžový kvások zľahka premiešame a pridáme do misky. Správne nakysnutý kvások zväčšil od ,,kŕmenia,, svoj objem, je mierne kyslý a bublinkuje






Pridáme múčnu zmes, ktorú si sami jednoducho namiešame.

Začneme tapiokovým škrobom, pridáme pohánkovú múku,

pridáme soľ a rascu









Môžeme pridať aj 1čl chlebového korenia, ktoré chlebík prevonia, ale nieje to nevyhnutné. 

Misku vložíme do kuchynského robotu




Zapneme robot a necháme miešať cca 10 min. (rýchlosť miesenia je ideálna tak v polovici škály prevodových stupňov) 



Dobre vymiesené cesto poznáme podľa toho, že v ňom niesú viditeľné kúsky múky, hrčky.



Takto vzniknuté cesto necháme postáť v nádobe prikrytej utierkou (ideálne na teplom mieste, napr. radiátor, pri piecke a pod…





Cesto nám nakysne a má vyzerať ako na fotke nižšie. Môže to trvať rôzne dlhý čas. (cca. 2-4hodiny) Ovplyvňuje to teplota a vlhkosť okolitého prostredia.

Tiež to môže ovplyvniť výrazna zmena počasia (napr. prudké ochladenie vonkajšej teploty zo dňa na deň)

V zásade platí, že v teplom prostredí (na radiátore, pri piecke a pod...) cesto kysne rýchlejšie a naopak v chladnejšom prostredí (na okennej parapete, v chladničke, v chladnej špajzi...) kysne pomalšie.




Ak Vám cesto v tejto fáze náhodou prekysne, čo sa tiež môže prihodiť, nezúfajte :))

Dá sa to ešte zachrániť, pretože s ním budeme ešte pracovať.





Ďalší krok je tzv. ,,stočenie do ošatky,, Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku (ideálna je ryžová hladká múka)

Premiešame, prehodíme. Tento krok si vyžaduje určitú prax, ale určite si ho skôr alebo neskôr osvojíte.



Techniky sú rôzne. Netvrdím, že moja je jediná a najlepšia ale krátke video ako stáčam chlebík do ošatky, pridávam ako bonus tu:



Malá rada:

Ak sa Vám chlebík zdá z niektorej strany nie úplne dohladka vymiesený, vložte ho touto stranou do ošatky smerom nahor. (po upečení to bude spodná strana)

Chlebík máme v ošatke, prikryjeme ho utierkou a necháme ho na teple nakysnúť. Opäť tu platí, rovnaká rada s teplotou prostredia ako som písal vyššie. Na teplom mieste to trvá cca. 40 až 60 minút.

!!! POZOR !!! tu už je potrebné odsledovať aby chlebík neprekysol (ak Vám aj chlebík prekysne, nezúfajte a upečte ho aj tak. Bude jedlý, akurát bude ploskejší tzv. ,,skateboard,, :)))



Keď je chlebík nakysnutý, (viď foto nižšie) predhrejeme si rúru na 250 stupňov Celzia, vrchný aj spodný ohrev. Ak máte funkciu pečenia vrchného a spodného ohrevu aj s ventilátorom použite tento program. 



Pripravíme si aj malý hlbší plech na naparenie chlebíku, ktorý vložíme do rúry nahriať.

Po cca. 10 minútach je rúra predhriata, naberieme si 3dcl vody, otvoríme rúru a nalejeme ju do hlbšieho plechu. Zasyčí to a vytvorí paru v rúre a to je to, čo potrebujeme :)) Rúru zase zatvorte a poďme pripraviť chlebík na pečenie.



Chlebík vyklopíme z ošatky na druhý nízky plech vystlaný papierom na pečenie

Nakrojíme jednoduchým plytkým rezom, (časom môžete experimentovať s narezávaním a tvoriť aj umelecké diela :)



Chlebík postriekame vodou, aby bol vlhký. Toto urobte klasickým rozprašovačom alebo potrite mokrými rukami. 

Plech s chlebíkom vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 20 minút na 250 stupňov Celzia .

Po 20 minútach stiahneme teplotu na 200 stupňov Celzia a dopečieme 8 až 10 minút. 


Správne upečený chlebík nám ,,zvoní,, - poklopkáme prstom po spodnej strane chlebíku a vydáva to pekný dunivý zvuk 

Taktiež je rovnomerne upečený. Niekedy môže byť svetlejší, inokedy tmavší, ale určite bude chutný, chrumkavý a so striedkou s maličkými okami.

Po upečení nechajte chlebík voľne vychladnúť na kovovej mriežke (napr. aj z rúry na pečenie) Krájajte až keď je úplne vychladnutý (čo môže byť niekedy veľmi náročné vydržať :))

Comments


bottom of page