Kvások je kľúčovou surovinou pri príprave chlebov alebo pečiva. V tomto blogu si priblížime množenie alebo aj ,,kŕmenie,, kvásku.
V našom prípade pracujeme s kváskom z hladkej ryžovej múky a vody.
3 Základné dôležitosti o kvásku:
je to ,,živá,, hmota (mení veľkosť, tvar aj vôňu)
má rád teplo
má rád pravidelné príkrmy
Postup:
Odoberte 100gr matky (hotového ,,živého,, kvásku) do inej nádoby ( miska alebo plastová uzatvárateľná nádoba)
Pridajte správny pomer príkrmu t.j. 1 diel vody na 1 diel múky (napr. 200 ml vody na 200 gr múky)
Zamiešajte metličkou alebo varechou
Snažte sa namnožiť si množstvo, ktoré dokážete minúť na jedno pečenie
Zvyšnú matku odložte v uzatvorenej nádobe do chladničky
Namnožený kvások nechajte kysnúť na teplom mieste niekoľko hodín (cca. 4-6hod)
Dĺžka kysnutia závisí na teplote a vlhkosti v miestnosti. (teplo proces kysnutia urýchľuje a naopak chlad proces kysnutia spomaľuje)
V zásade platí, že správne nakysnutý kvások bublinkuje, zväčšil svoj objem a má mierne kyslú chuť a vôňu.
Pripravený kvások použite podľa receptu
V prípade, že nespotrebujete namnožené množstvo kvásku, môžete ho primiešať k matke.
Ak sa Vám míňa matka kvásku nakŕmte ju rovnakým pomerom príkrmu, t.j. 1 diel vody na 1 diel múky
Dobrožrútsku matku kvásku kúpite
Comments