top of page

Kŕmenie kvásku



Kvások je kľúčovou surovinou pri príprave chlebov alebo pečiva. V tomto blogu si priblížime množenie alebo aj ,,kŕmenie,, kvásku.

V našom prípade pracujeme s kváskom z hladkej ryžovej múky a vody.


3 Základné dôležitosti o kvásku:

  • je to ,,živá,, hmota (mení veľkosť, tvar aj vôňu)

  • má rád teplo

  • má rád pravidelné príkrmy


Postup:


Odoberte 100gr matky (hotového ,,živého,, kvásku) do inej nádoby ( miska alebo plastová uzatvárateľná nádoba)

Pridajte správny pomer príkrmu t.j. 1 diel vody na 1 diel múky (napr. 200 ml vody na 200 gr múky)

Zamiešajte metličkou alebo varechou

Snažte sa namnožiť si množstvo, ktoré dokážete minúť na jedno pečenie

Zvyšnú matku odložte v uzatvorenej nádobe do chladničky

Namnožený kvások nechajte kysnúť na teplom mieste niekoľko hodín (cca. 4-6hod)

Dĺžka kysnutia závisí na teplote a vlhkosti v miestnosti. (teplo proces kysnutia urýchľuje a naopak chlad proces kysnutia spomaľuje)

V zásade platí, že správne nakysnutý kvások bublinkuje, zväčšil svoj objem a má mierne kyslú chuť a vôňu.

Pripravený kvások použite podľa receptu

V prípade, že nespotrebujete namnožené množstvo kvásku, môžete ho primiešať k matke.

Ak sa Vám míňa matka kvásku nakŕmte ju rovnakým pomerom príkrmu, t.j. 1 diel vody na 1 diel múky


Dobrožrútsku matku kvásku kúpite



bottom of page