top of page

Žijeme na Dobrodvore ako v dobe kamennej?


tieto dni ku mne prišli pohľady ľudí, ktoré sa podobali a ja som si uvedomila, akú ilúziu s vami spolutvoríme.

Hej spolu, lebo vy si na základe toho čo zdieľame vytvárate pohľad na to, ako žijeme a kedže to zdieľame my, sme v tom spolu.


Dnešná spoločnosť v nás všeobecne živí akúsi ilúziu dokonalosti.

Teda ak niekto žije na gazdovstve na samote automaticky tam myseľ nahadzuje doplnky. To sú hipisáci alebo ezoterici v ľanových habitoch so suchým záchodom. Neholia sa, nefarbia si vlasy, určite majú všetko len eko a pracie a čistiace prostriedky si vyrábajú. Všetko si vyrábajú a nič nenakupujú. Nepoužívajú výdobytky modernej doby. Určite majú všetko na solárnu energiu… a blablabla mohla by som ešte celý sloh napísať.


Ľudkovia, žiť na samote a mať gazdovstvo neznamená rovná sa hore napísanému.


Všetko je tak, ako si urobíš. Nikto ti nemôže nadiktovať to, ako máš žiť a nič čo žiješ nemá limit (teda len v tvojej mysli).

Aby som túto ilúziu trošku upravila. Hej len trošku, lebo do hláv vám nevidím a neviem váš pohľad na nás zmeniť.

Ja (Dada) som napríklad totálny hejter kempovania. Karavan sme mali ako kompromis medzi dobrodružným Matúšom a mnou, kedy som vyhlásila, že kempovať pôjdem len ak budem mať postel, kuchyňu kde navarím a wc so sprchou 😂.



Ja sa dokážem zapnúť a prepnúť do módu “užívam si tento druh dobrodružstva”, ale môj muž ma veľmi dobre pozná a vie, že žiť takým spôsobom by ma nedonútil ničím. A ani on by nechcel žiť tak, že by sa úplne vzdal určitého komfortu.V karavane sme 4 mesiace žili, ale obaja sme vedeli, že je to na nevyhnutný čas.

V mini chalúpke s otužovaním v zime a nekonečným prikladaním do krbu sme žili síce 10 mesiacov, ale s tým, že vieme, že ideme do drevenice kde prerábame kúpeľňu, budeme mať práčku, sušičku,umývačku a plnohodnotnú kuchyňu.Kde budeme mať každý svoju izbu a priestor pre život.

Bežne chodím raz za pol roka na botox pretože moje čelo si odjakživa myslí, že mám tak o 10 rokov viac ako mám a nehanbím sa za to a ani sa tým netajím. Každý mesiac ja aj Matúš chodíme na najlepšiu masáž k Ľudovi do Stožku, ktorý nám láskavo ponapráva čo zanedbáme pri práci na gazdovstve. Pravidelne chodíme obaja na pedikúru lebo sme odjakživa pôžitkári a proste si ten čas pre seba radi doprajeme.

Dojíme síce aj ručne, ale máme aj dojičku lebo prečo si nezjednodušiť život keď sa dá.

A síce tu veľa makáme fyzicky a občas sme z toho už unavení, obaja milujeme fyzickú prácu ,lebo nás to proste zoceľuje a to je náš spôsob posilky. Tvorí nám to pokojnú myseľ, ktorú potrebujeme na naše deti a na základ nášho online spôsobu živobytia, ktoré popri všetkom budujeme. Učíme sa, zdokonaľujeme zas v novom spôsobe online podnikania a marketingu.

Život je o rovnováhe a balansovaniu a to je presne to, čo nám život na samote prináša.

Netrúfli by sme si na stavbu nového domu, ale prerábať tieto domčeky čo tu na našom hektári máme ,nám prináša radosť.

A to je to! Každý sa nájde v niečom inom.

Náš aktuálny plán je, do budúcej zimy dokončiť senník, čím získame garáž, dobudovať kemperské zázemie. Zobytniť kamenný dom do začiatku letnej sezóny a zároven vytvoriť garsónku pre dobrovoľníkov a do budúcej zimy dokončiť poschodie na drveničke a rozbehnúť naplno online podnikanie 🙌🏻

Ideme vlastným niekedy pomalým tempom, ale sme tu 1,5roka a urobili sme zatiaľ viac ako sme mali na našom zozname úloh, čo nám prináša obrovskú silu ísť ďalej a a ďalej budovať tento kúsok raja ❤️

A nech žiješ akokoľvek, nachádzaj v tom seba, priestor kde ti v tom je dobre a neprispôsobuj seba ani ten priestor všeobecnej ilúzii ✨

bottom of page