top of page

Čo máme s tými jednodruhovymi bezlepkovymi múkami?




Tento článok som sa ja (Dada) chystala napísať ešte za čias Dobrožrúta, ale tak nejak som to vždy zazdieľala s našimi zákazníkmi, dôvody vysvetlila našim kolegom a tí túto osvetu pre našich zákaznikov šírili ďalej.

Mám celiakiu už skoro 20 rokov. A teda zažila som tie začiatky okolo informácii o celiakii.

Mohla som pozorovať vývoj produktov a celkovo trhu pre bezlepkáčov.

Ten prvý deň, keď sme sa dozvedeli moju diagnózu a odpoveď na všetky tie črevné problémy, rôzne zlyhávanie mojej imunity, problémy s lymfou, kožou a pretrvávajucou podvíživou sa pre mojich rodičov zrútil svet. Ja som ako puberťáčka až tak nevnímala fatálnosť tejto diagnózy.

Moji rodičia však boli plne postavení pred tú bezútešnosť, kedy neexistovali informácie, internet ani žiadne recepty. Vtedy vyšla novinka novalim firma, ktorá mala pár  produktov a k receptom na bezlepkový chlieb sa dostávalo cez rôzne známosti ako “susedinej sestry švagriny mama má susedu čo pozná jednu bezlepkáčku, skúsim sa spýtať či by ti neprefotila recept” 🤦🏼‍♀️

Takže chápete, prečo som ako puberťáčka túžila mať bezlepkovú pekáreň..

Nuž produkty postupne pribúdali, ale čerstvé bezlepkové pečivo so zložením, ktoré nevyzerá ako laboratórny experiment neexistovali.

Mne sa postupne po diagnostikovaní celiakie a prechodu na bezlepko stravu ,stav načas zlepšil. Ale veľmi rýchlo sa začal zas zhoršovať a vyšla som s laktózovou intoleranciou. Neskôr sa pridala intolerancia na kravskú bielkovinu, tu začala moja aj manželova (my sme spolu toľko rokov , koľko mám celiakiu) vegánska cesta lebo bol solidárny. 

Neskôr keď sa mi pridala histamínová intolerancia povedala som si a dosť!

Niekde robím chybu a začala som pátrať a šprtať sa komplet v mojom stravovaní.

Istý čas som jedla len vajíčka a červenú šošovicu ..

A tu je TO čo som zistila a zároveň je to odpoveď na to “čo máme s tými jednodruhovými prirodzene bezlepkovými múkami” a tiež odpoveď na zloženie každého produktu, ktorý vyšiel z našej výrobne u Dobrožrúta a mohli ste si ho u nás v predajni zakúpiť.

A nejdem to generalizovať, ale pozorovanie za tie roky, toto moje zistenie len potvrdzuje.

Budem teda písať o sebe a vezmite si z toho čo potrebujete.

Po diagnostikovaní celiakie som postupne prešla na múčne bezlepkové zmesy, piekli sme chleby, koláče a postupne všetky klasické polotovary sme nahradili bezlepkovými polotovarmi, ktoré mali podobné zloženie ako tie múčne zmesy.

Teda samé škroby. Ryžový, kukuričný,zemiakový plus k tomu rôzne konzervanty a stabilizátory. 

Samozrejme som pridala omnoho väčšie množstvo mliečnych produktov, lebo tam kde som si nevedela dať niečo bezlepkové som to nahradila niečim mliečnym.

Teda som všeobecne prijímala obrovské množstvo škrobov, čo v mojom prípade smerovalo k ďalšiemu oslabeniu imunity a ďalším tráviacim ťažkostiam.

Za tie roky som sa mohla rozprávať s veľkým množstvom ľudí s celiakiou, ktorý mi toto vlastne potvrdili.

A tak, keď sme začínali piecť najprv len bezlepkové koláče, neskôr pečivo ,bolo úplne jasné, že u nás žiadne zmesy nebudeme mať.

Vždy sme si miešali vlastné zmesy z jednodruhových múk a zloženie bolo pre nás sväté. Mali sme veľké množstvo zákazníkov s rôznymi ťažkými diagnózami, dokonca aj ľudí, čo mohli jesť v procese liečby len náš chlieb a doslova hovorili o našom chlebe ako o lieku, ktorý harmonizuje trávenie.

A tak to je! Kvalita ingrediencií a nepoužívanie zmesiek múk bola alfa a omega know how u Dobrožrúta.

 

bottom of page