top of page

,,TART,, cesto

Nech sa páči, máme tu recept na chrumkavé a tenučké cesto, ktoré roztlačíme do formy na pečenie a následne môžeme naplniť rozličnými plnkami - ovocné, krémové, makové, orechové, tvarohové...

Taktiež sa dá použiť na strúhanie navrch koláča a upiecť ako koláč s mrveničkou.

Samozrejme v bezlepkovo-vegánskej verzii.


Potrebujeme:


50g ryžová múka hladká

100g tapiokový škrob

40g práškový cukor

1/2 čl guarová guma (super pomôcka do bezlepkových ciest na pružnosť a kompaktnosť cesta, kúpite v potravinách so zdravou výživou)

štipka soľ

75g rastlinný tuk (bio Alsan alebo Hera)

25g studená voda


Pridaním 1PL kakao nám vznikne kakaové cesto na tart


Postup:


-rastlinný tuk necháme povoliť pri izbovej teplote a nakrájame na menšie kocky

-vložíme do kuchynského robotu

-pridáme aj ostatné suroviny a vymiešame dohladka

-vzniknuté cesto je husté, dá sa tvarovať rukami a je hladké bez hrudiek

-v prípade, že ideme piecť koláč, pracujeme s cestom ihneď, roztlačíme ho rukami rovnomerne na spodok aj boky formy

-popicháme vidličkou a vylejeme do cesta plnku, potom upečieme

-v prípade, že chceme upiecť iba korpus do ktorého vylejeme plnku až po upečení (napr, krémeš, alebo varené plnky s agarom), tak pripravený korpus upečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov Celzia 10 minút.

-v prípade, že chceme cesto použiť na mrveničkový koláč (cesto po vymiesený vytvarujeme do tvaru valčeka, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ešte vytuhnúť v chladničke a následne použijeme na strúhanie)





bottom of page