top of page

Miešanie vlastnej múčnej zmesi


Tento príspevok je vlastne jednoduchá, ale dôležitá informácia pre každého kto si chce piecť domáci chlieb, alebo pečivo bez lepku.

Aby sa ,,dielo,, podarilo (či už chlieb, slané alebo sladké pečivo, koláč, či zákusok) je potrebné namiešať si zmes z jednodruhových bezlepkových múk.

Múky bez obsahu lepku, ktoré prevažne používame sú:


-ryžová hladká múka (výborná múka na pečenie všetkých druhov chleba, pečiva, koláčov aj zákuskov, na výrobu kvásku, neodporúčam celozrnnú, alebo z lepivej ryže)

-pohánková múka (chuťovo výraznejšia múka, avšak dôležitá pri príprave chlebov a pečiva, neodporúčam celozrnnú, tiež z nelúpanej pohánky, niekedy je to jedno a to isté)

-tapiokový škrob (výborná do všetkých druhov chlebov alebo pečiva, aj koláčov)

-kukuričná múka (vhodná najmä na pečenie malého slaného pečiva, napr. žemle, bagetky, plnené slané pečivo)

-teffová múka (menej rozšírená a pomerne drahá múka, používa sa skôr na zvýšenie výživovej hodnoty chlebov)

-amaranthová múka (menej rozšírená múka, ktorá sa používa do niektorých druhov sladkého a slaného pečiva)

-ciroková múka (chuťovo výraznejšia, používa sa do niektorých druhov koláčových ciest)


Toto sú bezlepkové múky z ktorými máme dobré skúsenosti a v našich receptoch sa objavujú v rozličných množstvách a pomeroch.


Existujú aj ďalšie múky z bezlepkových obilnín, prípadne zo semienok, ktoré Vám možno vyhovujú a neboli spomenuté vyššie.

Netreba sa báť skúšať a experimentovať aj s vlastnou múčnou zmesou…


PS: pripomínam ešte dôležitosť indickej vlákniny PSÝLLIUM, ktorú majte stále v komore. V našich receptoch je to jedna z kľúčových surovín. Kúpite ju v lekárni, alebo v obchodoch so zdravou výživou. 

DOPEČENIAAAA….


bottom of page